maandag 16 januari 2017

Oud en Nieuw

Hoewel Oud en Nieuw al weer een paar weken achter ons ligt blijft januari de maand bij uitstek van de nieuwe voornemens. 2016 komt nooit meer terug, 2017 is aarzelend begonnen met het aftellen van de dagen. Wat zal dit jaar ons brengen? Zal het ook bol gaan staan van heftige dingen zoals die van 2016? Terroristische aanslagen, het afbrokkelen van de verzorgingsmaatschappij, onverwachte verkiezingsuitslagen?

 Johannes schrijft in zijn eerste brief in de bijbel ook over oud en nieuw: ”Geliefde broeders en zusters, ik houd u in deze brief geen nieuw gebod voor maar een oud, dat u vanaf het begin bekend is. Dat oude gebod is de boodschap die u gehoord hebt. Toch is het ook een nieuw gebod, omdat de duisternis wijkt en het ware licht al schijnt, en dit is werkelijkheid in Jezus’ leven en uw leven.” (1 Johannes 2:8,9) Met het ‘oude gebod dat toch ook weer nieuw is’ bedoelt Johannes het gebod: ”Heb uw naaste lief als uzelf”. Dat is oud omdat het ook al in het Oude Testament voorkomt. Maar nieuw omdat Jezus het op één lijn zet met het liefhebben van God. Johannes verwoordt het zo: “Als iemand zegt: Ik heb God lief, maar hij haat zijn broeder of zuster, is hij een leugenaar” (1 Johannes 4:20a) Geeft te denken toch?

“Heb uw naaste lief als uzelf”: voor Jezus is dit gebod ook in 2017 het belangrijkste. Hij geeft jou en mij de uitdaging om deze houding te hebben naar elke (oude en nieuwe) relatie die dit jaar op ons pad komt. Het klinkt zo eenvoudig, het is zo supermoeilijk omdat het ‘ik zelf’ altijd weer de kop op steekt. Maar Jezus weet dat en Hij wil en kan - juist op dit punt- zijn volgelingen helpen: Gelukkig Nieuw Jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten