maandag 11 januari 2021

Voorbeeld

 

8 november 2019, Facebook:

Midden in de nacht ademloos met Bernard naar de toespraak van Joe Biden de nieuwe president van Amerika geluisterd: 'Regeren niet door macht als voorbeeld, maar door voorbeeld als macht.'  

6 januari 2020:

Bijna twee maanden later zitten we opnieuw, samen met miljoenen anderen wereldwijd, ademloos te kijken naar wat er zich op de trappen bij en binnen de regeringsgebouwen van het Amerikaanse parlement afspeelt: Regeren door macht als voorbeeld. Het staat buiten kijf dat de huidige president, die nog slechts enkele weken de macht heeft, die met een laatste zet heeft misbruikt, de media bespeeld, en mensen aangezet om met geweld de macht te grijpen. Wat heeft Amerika nog te verwachten van dit ‘regeren door macht als voorbeeld’ en zal Jo Biden het ‘regeren door voorbeeld als macht’ waar kunnen maken? Amerika en ook de rest van de wereld wachten gespannen af.

‘Regeren door voorbeeld als macht’: hoe doe je dat? Het antwoord op die vraag is na 2000 jaar christendom nog steeds hetzelfde: Jezus Christus heeft het ons geleerd en met zijn eigen leven het voorbeeld gegeven. Regeren niet met (opzwepende) woorden maar door dienende daden. Hij zelf heeft gediend tot het uiterste en zijn eigen leven gegeven voor het heil van de mensheid. Zal Jo Biden dit voorbeeld navolgen? Kunnen wij dit voorbeeld navolgen? Tot het uiterste gaan om de mensheid te redden is niet aan ons, dat staat vast.  Maar een beetje verder gaan dan gewoonlijk in het nederig dienen van de ander ligt in ieders vermogen. Het betekent niet altijd alleen op je eigen strepen staan, luisteren naar wat een ander te zeggen heeft en die ander tot zijn recht laten komen. Dat is het voorbeeld van Jezus. En Hij heeft -in de hemel- nog steeds de uiteindelijke macht over de aarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten