maandag 25 januari 2021

De enge poort (2)

 

Mijn eerste blogje over dit onderwerp en die angstaanjagende poster van de ‘Brede en de smalle weg’ leverde veel reacties op. Positieve en negatieve. Iemand schreef dat ook hij moeite had om te geloven in een hel zoals op die poster: “Wat is 'de hel' (als die er is...)? Ervan uitgaand dat er een oordeel is, en dat een deel van de mensheid daar terecht komt (???), dan lijkt het erop dat de duivel toch in ieder geval een deel zijn zin heeft gekregen....”

Het uitgangspunt van mijn eerste blogje was de gedachte dat Jezus in de Bergrede mensen nergens voor zichzelf probeert te winnen door te waarschuwen voor de hel. “Bekeer je, anders kom je in de hel”, was niet zijn manier van spreken. “Bekeer je, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen”, wel. En als je het nader onderzoekt blijkt Jezus ook mensen tot bekering op te roepen die helemaal niks verkeerd deden.

Neem de eerste discipelen, Petrus en de zijnen. Die waren als vissers ‘gewoon’ bezig hun visnetten te repareren aan de kant van het meer van Galilea. Helemaal niks mis mee. Ook helemaal niet zondig. En dan ineens die oproep van Jezus: ‘Bekeer je. Volg Mij!’ Waarom? Zou je je kunnen vragen. Nergens staat dat die eerste volgelingen zich dat ook afvroegen. Ze gingen gewoon achter Jezus aan, ze lieten alles achter zich.

‘Bekering, door de enge poort gaan, de smalle weg opgaan’ betekent loslaten waar je tot dan toe mee bezig was en honderdtachtig graden de andere kant op gaan. Een poster waar ik me in zou kunnen vinden is er eentje van één weg, de weg waarop mensen van nature lopen. En op die weg allerlei mensen die besloten hebben om te keren en de andere kant op te gaan.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten