maandag 21 maart 2022

Poetins preek

 

Regeringsleiders die niet onbekend de geschiedenis in willen gaan moeten een oorlog beginnen, bij voorkeur een oorlog die de hele wereld in rep en roer brengt. Succes verzekerd. Vladimir Poetin, de president van Rusland, zal de geschiedenis ingaan als de man die een oorlog begon tegen Oekraïne. Op dit moment zitten we nog midden in die oorlog. Wijzelf niet, wij zitten op de bank naar beelden op de televisie te kijken. Na drie weken vult de oorlog niet meer het hele journaal en raken we al een beetje afgestompt. In het begin kwamen er nauwelijks overleden slachtoffers in beeld. Nu zien we bijna dagelijks dekens op de grond liggen, waaronder de zoveelste dode. Ouderen, bejaarden, kinderen: niemand ontkomt er aan. Mensen die de kans krijgen om het land te ontvluchten voelen zich uitverkoren.

Vladimir Poetin begon de oorlog, maar het wrange is dat het ook voor hem een oorlog op afstand is. Napoleon ging zelf mee naar de slag bij Waterloo. Poetin geeft bevelen op afstand, zit ergens verborgen in een bunker op het Kremlin, of in één van zijn vele residenties, waar hij misschien ook wel op de bank televisie kijkt.

Afgelopen week kwam hij even uit zijn vesting om in immens stadion met duizenden Russen een toespraak te houden. Het was de viering van de annexatie van de Krim maar Poetin maakt van de gelegenheid gebruik om een woordje te spreken tot ‘zijn’ militairen op het slag veld. Hij sprak: ‘Het Heilige Boek zegt dat niemand grotere liefde heeft dan hij die zijn leven inzet voor zijn vrienden’, en ik was geschokt. Jezus sprak die woorden uit vlak voor Hij zichzelf opofferde voor de wereld. Een preek houden en vervolgens door je levenswijze het tegendeel te laten zien is heel erg misbruik maken van het Woord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten