maandag 11 april 2022

Eerste liefde

 

Corona ebt weg, maar het leven is verre van ‘normaal’. Gelukkig is één ding wel weer als vanouds: De Boekenweek, van 9 tot en met 18 april. Compleet met thema en Boekenweekgeschenk. Het thema is dit jaar ‘Eerste liefde’. Uit het boek ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin is een zin tot mooiste liefdeszin bestempeld: ‘Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was.’ Ik heb dat boek niet gelezen maar ben dat vanwege die zin zeker van plan. Ik vermoed dat Japin bedoelt dat iemands tekortkoming soms heel positief kan uitwerken. Het is maar wat je er in ziet.

Ik ken ‘Een schitterend gebrek’ dus niet, maar ik ken de bijbel wel en daarin staan veel verhalen met precies hetzelfde thema. Neem bijvoorbeeld David, de jongste van een hele rij zonen, een kind nog, een muzikale schapenhoeder met rood haar. Niks in hem wijst erop dat hij de koning van Israël zal worden. Maar ‘iemand zag meer in hem dan hij wist dat er te zien was’ en daarom werd David uitgekozen en niet een van zijn sterkere, grote  broers. En wat te denken van Petrus: Jezus keek naar hem en zei: ‘Jij bent Simon, de zoon van Johannes, maar je zult Petrus, rots genoemd worden.’ Petrus wist dat er in hem niets rotsachtigs te zien was, hij was allesbehalve standvastig, hij verloochende Jezus op het beslissende moment.

JHWH van het Oude Testament zag iets in David en Jezus van het Nieuwe Testament zag iets in Petrus. Ze wisten dat zelf niet, het enige wat ze wel wisten was dat ze van JHWH en van Jezus hielden. Ze reageerden beide op de eerste liefde van JHWH en van Jezus. En dat maakte hen schitterende mensen.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten