dinsdag 25 oktober 2016

"De Centrale As"

Een van de grote voordelen van het wonen hier is het mooie wegennet: wat mij betreft mag Friesland op numero 1 van de top-tien “Vervoersvriendelijke Provincies”. Toen wij eind jaren tachtig, begin jaren negentig in Noordoost Friesland woonden maakten we mee hoe er hard gewerkt werd aan een snelweg tussen Heerenveen en Leeuwarden. Wanneer wij in die tijd naar het westen van het land reden deden we daar met elke vordering aan de weg ietsje korter over. De afronding van dit grote project vond plaats in 1999 toen wij al lang en breed Friesland hadden verlaten.

Maar iets vergelijkbaars, op kleinere schaal, vond de afgelopen jaren plaats. Wij hadden daar in Leusden geen weet van maar zodra we hier weer rondreden zagen we overal borden langs de weg met “Hier wordt gewerkt aan de Centrale As”. Inmiddels weten we waar deze term voor staat en hebben we er al meerdere keren in volle vaart op gereden: een nieuwe snelweg tussen Nijega en Dokkum. “Snelweg” is eigenlijk een te banale term want het gaat hier om een artistiek project. In plaats van het landschap te ontsieren komt door ‘De Centrale As’ de schoonheid van het Friese Landschap uit als nooit tevoren.
Op de meesten andere plekken in Nederland worden wegen verbreed en tot snelweg gemaakt om de grote fileproblemen te lijf te gaan. In Friesland ligt dat anders: daar gelooft men dat de mooie steden en dorpen baat hebben bij verkeer dat eromheen wordt geleid. Dat was één van de uitgangspunten voor de aanleg van de Centrale As.

Op 7 oktober dit jaar, nota bene Bernards verjaardag, vond met veel muzikaal spektakel de opening plaats. Mooier cadeau kon hij zich niet indenken: een kwartier korter tussen Leusden en de Westereen over één van de mooiste wegen van Nederland. Verzekerd filevrij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten