maandag 2 mei 2022

Poetins begeerte

 

Al meer dan twee maanden duurt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Rusland zelf noemt het geen oorlog maar een ‘militaire operatie’. Een zeer bloedige operatie: duizenden mensen kwamen om het leven en daar is nog steeds geen einde aan gekomen. ‘Hoe kan iemand zo wreed zijn? Wat een monster? Dit is toch volkomen onmenselijk? Wat drijft die man, Poetin, voort?’

Ik heb erover gepeinsd en dit woord kwam in mijn gedachten: het is begeerte. Begeerte naar meer land, naar een grotere Sovjetunie, naar een groter rijk. Dezelfde begeerte die Hitler had naar zijn Duizendjarig rijk. Het is begeerte naar macht, naar meer macht dan er tot nu toe was. Het is grootheidswaanzin.

Hoe vreemd dit misschien ook klinkt: die drijfveer is volkomen menselijk. Het is een drijfveer die al vanaf het prille begin in de bijbel omschreven wordt. Adam en Eva mogen alles eten wat het paradijs te bieden heeft, ze moeten alleen van één boom afblijven. En laat Eva’s begeerte nu net naar die ene boom uitgaan. Ze is gewaarschuwd dat eten van die boom kwalijke gevolgen zal hebben, en toch doet ze het, omdat ze die boom zo ontzettend begeert. ‘Gij zult niet begeren’, staat in de Tien Geboden. Dat wil niet zeggen dat je niks mag verlangen in je leven. Het wil wel zeggen dat je niks mag begeren wat je niet toekomt, wat niet van jou is.

En laten we als mensen nou juist dat begeren? Precies om die reden is er de hele dag reclame op de tv, onze begeerte naar van alles en nog wat wordt erdoor aangewakkerd. Wij mogen dan wel geen leger tot onze beschikking hebben zoals Poetin, we hebben onze eigen middelen om onze begeerten te vervullen.

Met Eva liep het slecht af in het paradijs. Ze was gewaarschuwd….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten